Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Ταξιδι στην Ευρώπη με το τρενο

Ταξιδι στην  Ευρώπη με το τρενο

Η Ευρώπη διαθέτει σιδηροδρομικό δίκτυο μήκους πάνω από 210.000 χλμ το οποίο εξυπηρετεί διεθνή επιβατικά δρομολόγια. Σε αρκετές χώρες υπάρχουν γραμμές υψηλής ταχύτητας, συνολικού μήκους πάνω από 6.000 χλμ, με τρένα που αναπτύσσουν ταχύτητα έως και 350 χλμ την ώρα. Το δίκτυο αυτό επεκτείνεται με νέες συνδέσεις στην Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Μεγάλες χρηματοδοτικές ενισχύσεις χορηγούνται σε διευρωπαϊκά σχέδια, όπως η βελτίωση της σιδηροδρομικής σύνδεσης του Ρότερνταμ με τη Γένοβα, της Λυών με τα σύνορα Ουγγαρίας - Ουκρανίας, της Στοκχόλμης με το Παλέρμο, της Δρέσδης με το Βουκουρέστι και της Βαρσοβίας με το Τάλιν.
Οι διεθνείς σιδηροδρομικές μεταφορές επιβατών γίνονται όλο και πιο ανταγωνιστικές english. Ήδη από τις αρχές του 2010, κάθε εγκεκριμένη, πιστοποιημένη σιδηροδρομική εταιρεία που εδρεύει στην Ευρώπη μπορεί να παράσχει διεθνείς υπηρεσίες και έχει το δικαίωμα να επιβιβάζει και να αποβιβάζει επιβάτες σε κάθε σταθμό διεθνούς διαδρομής.
Τα δικαιώματα των επιβατών στις σιδηροδρομικές μεταφορές english βελτιώθηκαν χάρη στην καλύτερη ενημέρωση και τη θέσπιση νέων δικαιωμάτων σε περίπτωση καθυστέρησης, απώλειας ανταπόκρισης και ακύρωσης. Τα άτομα με αναπηρία και οι ηλικιωμένοι δικαιούνται δωρεάν βοήθεια σε σταθμούς και σε τρένα υπό την προϋπόθεση ότι έχουν ενημερώσει εγκαίρως ότι έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις.
Ένας τρόπος για να εξερευνήσετε σιδηροδρομικώς την Ευρώπη είναι να αποκτήσετε τη διεθνή κάρτα σιδηροδρόμων (international rail pass) και να επισκεφθείτε τόπους και χώρες που επιθυμείτε να γνωρίσετε. Επτά ευρωπαϊκοί σιδηροδρομικοί οργανισμοί ένωσαν τις δυνάμεις τους υπό την ονομασία Railteam deutschenglishfrancaisitalianonederlands με σκοπό τη μεγαλύτερη δυνατή διευκόλυνση των μετακινήσεων μέσω του ευρωπαϊκού σιδηροδρομικού δικτύου.

πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή