Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Χρήματα για το ταξίδι στην Ευρώπη

Χρήματα για το ταξίδι στην Ευρώπη

Το ευρώ χρησιμοποιείται σε 17 χώρες της ΕΕ. Μάθετε περισσότερα για το ευρώ, τις συναλλαγματικές ισοτιμίες των άλλων νομισμάτων και τις πληρωμές με μετρητά ή με τραπεζική κάρτα.

Το ευρώ

Το ευρώ είναι το επίσημο νόμισμα 17 ευρωπαϊκών χωρών με συνολικό πληθυσμό 330 εκατομμύρια άτομα. Το σύμβολο του ευρώ είναι "€".
Τα χαρτονομίσματα ευρώ είναι τα ίδια σε όλες τις χώρες, αλλά κάθε χώρα εκδίδει τα δικά της κέρματα με μία κοινή όψη και μία όψη που φέρει διακριτικό εθνικό έμβλημα. Όλα τα χαρτονομίσματα και κέρματα μπορούν να χρησιμοποιούνται σε όλες τις χώρες της ΕΕ που έχουν υιοθετήσει το ευρώ, καθώς και σε υπερπόντια εδάφη τους, όπως οι Αζόρες, τα Κανάρια Νησιά, η Θέουτα και η Μελίλια, η Γαλλική Γουιάνα, η Γουαδελούπη, η Μαδέρα, η Μαρτινίκα, το Μαγιό, η Ρεϋνιόν και το Σαιν Πιέρ και Μικελόν.
Το Μονακό, ο Άγιος Μαρίνος και η Πόλη του Βατικανού έχουν υιοθετήσει το ευρώ ως εθνικό τους νόμισμα, γεγονός που τους παρέχει το δικαίωμα να εκδίδουν ορισμένες ποσότητες κερμάτων ευρώ με εθνικό έμβλημα στη μία όψη. Ορισμένες χώρες και εδάφη, όπως η Ανδόρρα, το Κοσσυφοπέδιο και το Μαυροβούνιο, χρησιμοποιούν επίσης το ευρώ ως de facto νόμισμά τους.
H Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σουηδία δεν χρησιμοποιούν το ευρώ προς το παρόν. Η Εσθονία προσχώρησε στη ζώνη του ευρώ τον Ιανουάριο του 2011, ενώ οι υπόλοιπες επτά χώρες που έγιναν μέλη της ΕΕ το 2004 και μετά έχουν δεσμευθεί να υιοθετήσουν το ευρώ όταν θα είναι έτοιμες.
Περισσότερα για το ευρώ.


Χάρτης της Ευρώπης που δείχνει ποιες χώρες μέλη της ΕΕ χρησιμοποιούν το ευρώ και ποιες όχι
 Χώρες μέλη της ΕΕ που χρησιμοποιούν το ευρώ: Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Εσθονία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Κύπρος, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία και Φινλανδία.
 Χώρες μέλη της ΕΕ που δεν χρησιμοποιούν το ευρώ: Βουλγαρία, Δανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Λεττονία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σουηδία και Τσεχική Δημοκρατία.
Αρχή σελίδας

Συναλλαγματικές ισοτιμίες

Οι συναλλαγματικές ισοτιμίες παρουσιάζουν διακυμάνσεις. Τον Ιανουάριο του 2011 ένα ευρώ ήταν περίπου ίσο με:
Χώρα Νόμισμα Συναλλαγματική ισοτιμία
Βουλγαρίαβουλγαρικά λεβ1,95
Τσεχική Δημοκρατίατσεχικές κορόνες25,2
Δανίαδανικές κορόνες7,45
Ηνωμένο Βασίλειολίρες στερλίνες0,86
Ουγγαρίαουγγρικά φιορίνια279
Λιθουανίαλιθουανικά λίτας3,45
Λεττονίαλετονικά λατς0,71
Πολωνίαπολωνικά ζλότυ3,96
Ρουμανίαρουμανικά λέι4,28
Σουηδίασουηδικές κορόνες9,01
Κίναγιουάν (ρεμινμπί) Κίνας8,76
Ινδίαρουπίες Ινδίας59,6
Ιαπωνίαγιεν Ιαπωνίας108
Ρωσίαρούβλια Ρωσίας40
Ηνωμένες Πολιτείεςδολάρια ΗΠΑ1,32

Οι πλέον πρόσφατες συναλλαγματικές ισοτιμίες υπάρχουν στον δικτυακό τόπο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Εκεί θα βρείτε επίσης έναν πρακτικό μετατροπέα νομισμάτων . Σε ευρωπαϊκές χώρες εκτός της ζώνης του ευρώ πολλά ξενοδοχεία, καταστήματα και εστιατόρια, ιδίως σε τουριστικές περιοχές, δέχονται πληρωμές σε ευρώ και σε εθνικό νόμισμα, αν και δεν έχουν καμία νομική υποχρέωση να το κάνουν.

Μετρητά και τραπεζικές κάρτες

Χάρη στους κανόνες που έχει θεσπίσει η ΕΕ, η ανάληψη ευρώ από αυτόματο μηχάνημα σε άλλη χώρα της ΕΕ σάς κοστίζει το ίδιο με την ανάληψη ευρώ στη χώρα σας από αυτόματο μηχάνημα που δεν ανήκει στην τράπεζά σας. Η προμήθεια για την πληρωμή σε ευρώ με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα στην ΕΕ είναι η ίδια με αυτήν που ισχύει στη χώρα σας. Η προμήθεια που πληρώνετε για τραπεζικά εμβάσματα σε ευρώ (έως 50.000 ευρώ) είναι η ίδια είτε πρόκειται για τραπεζικό έμβασμα στο εσωτερικό της ίδιας χώρας είτε για τραπεζικό έμβασμα προς άλλη χώρα της ΕΕ (ή την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία). Οι χρεώσεις κάθε τράπεζας μπορεί φυσικά να διαφέρουν. Οι κανόνες αυτοί ισχύουν και για τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται σε ευρώ (π.χ. μεταξύ λογαριασμών σε ευρώ) σε χώρες εκτός ευρωζώνης και για τις πληρωμές σε σουηδικές κορόνες.
Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον κανονισμό για τις διασυνοριακές πληρωμές σε ευρώ .
Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος, με την υποστήριξη της ΕΕ, δημιουργεί έναν ενιαίο χώρο πληρωμών σε ευρώ , ώστε να καταστούν όλες οι ηλεκτρονικές πληρωμές εντός της ευρωζώνης -είτε με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, είτε με τραπεζικό έμβασμα ή απευθείας χρέωση- εξίσου εύκολες όσο και οι πληρωμές στο εσωτερικό ενός κράτους.

Μετρητά που μπορείτε να έχετε μαζί σας

Μπορείτε να εισέλθετε στην ΕΕ ή να εξέλθετε από αυτήν έχοντας μαζί σας έως 10.000 ευρώ σε μετρητά (ή το αντίστοιχο ποσό σε άλλο νόμισμα ή περιουσιακό στοιχείο), χωρίς να υποχρεούστε να τα δηλώσετε. Τυχόν μεγαλύτερα ποσά μετρητών πρέπει να δηλώνονται στις τελωνειακές αρχές. Οι έλεγχοι αυτοί  αποσκοπούν στην καταπολέμηση του ξεπλύματος χρημάτων και άλλων εγκληματικών ενεργειών. Ορισμένα κράτη μέλη διενεργούν ελέγχους μετρητών και σε άτομα που ταξιδεύουν από μια χώρα της ΕΕ σε άλλη.

 πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή