Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Τι θα κάνετε αν υπάρξει πρόβλημα κατα το ταξιδι στην Ευρώπη

Τι θα κάνετε αν υπάρξει πρόβλημα κατα το ταξιδι στην Ευρώπη

Το 112 είναι ο αριθμός έκτακτης ανάγκης που μπορείτε να καλέσετε οπουδήποτε στην Ευρώπη. Στον οδηγό αυτόν θα βρείτε και άλλες χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων στο ταξίδι σας.

Ενιαίος ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης: 112

Για να επικοινωνήσετε με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σε όλες τις χώρες της ΕΕ καλέστε δωρεάν από οποιοδήποτε τηλέφωνο, σταθερό ή κινητό, το 112.
Περισσότερες πληροφορίες για τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 deutschfrançaisenglishespañolitalianopolski
Η ΕΕ προωθεί την ευρύτερη δυνατή διάδοση και αποτελεσματική λειτουργία του 112, καθώς και την προαιρετική εγκατάσταση στα αυτοκίνητα του συστήματος αυτόματης επικοινωνίας «eCall». Όταν τεθεί σε εφαρμογή, το σύστημα eCall θα καλεί αυτομάτως τον ενιαίο αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 σε περίπτωση σοβαρού αυτοκινητιστικού ατυχήματος και θα κοινοποιεί τη θέση του αυτοκινήτου στην πλησιέστερη υπηρεσία έκτακτης ανάγκης.

Απώλεια ή κλοπή

Σε περίπτωση κλοπής θα πρέπει να τη δηλώσετε στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα. Θα πρέπει να επισυνάψετε τη δήλωση αυτή στην αίτηση για αποζημίωση που θα υποβάλετε στην ασφαλιστική σας εταιρεία. Σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής των πιστωτικών σας καρτών, ακυρώστε τις αμέσως. Σε περίπτωση κλοπής του διαβατηρίου σας, να τη δηλώσετε στο προξενείο ή στην πρεσβεία της χώρας σας καθώς και στην αστυνομία. Μην ξεχνάτε ότι αν βρίσκεστε εκτός ΕΕ, μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια από το προξενείο ή την πρεσβεία κάθε άλλης χώρας της ΕΕ, σε περίπτωση που η δική σας δεν εκπροσωπείται. Βρείτε τη διεύθυνση και τα λοιπά στοιχεία επικοινωνίας του προξενείου ή της πρεσβείας της χώρας σας στο κράτος που επισκέπτεστε, κάνοντας κλικ στο όνομα της χώρας σας στον παρακάτω πίνακα.


Αυστρία

ΒέλγιοΚάτω Χώρεςγαλλικά

Βουλγαρία

Κύπρος

Τσεχική Δημοκρατία

Γερμανια

Δανία

Ισπανία

Εσθονία

Γαλλία

Φινλανδία

Ηνωμένο Βασίλειο

Ελλάδα

Ουγγαρία

Ιταλία

Ιρλανδία

Λουξεμβούργο

Λιθουανία

Λετονία

Μάλτα

Κάτω Χώρες

Πορτογαλία

Πολωνία

Ρουμανία

Σουηδία

Σλοβακία

Σλοβενία
Οι συντομογραφίες των χωρών είναι αυτές που χρησιμοποιούνται στις πινακίδες των αυτοκινήτων.

Ενημερωθείτε για τα δικαιώματά σας

Για δωρεάν συμβουλές για τα δικαιώματά σας όταν ταξιδεύετε, αλλά και γενικότερα για όλα τα δικαιώματά σας και για το πού μπορείτε να απευθυνθείτε για βοήθεια, καλέστε την υπηρεσία Europe Direct στον αριθμό 00 800 6 7 8 9 10 11 από οπουδήποτε στην ΕΕ. Μπορείτε επίσης να επικοινωνείτε με την υπηρεσία αυτή μέσω ηλεκρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση europedirect.europa.eu.

 πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή