Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Ταξιδι στην Ευρώπη με το αεροπλάνο

Ταξιδεύοντας αεροπορικώς στην Ευρώπη 

Ταξιδι στην  Ευρώπη με το αεροπλάνο

Η δημιουργία μιας ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς αεροπορικών μεταφορών είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των αεροπορικών ναύλων, την αύξηση της δυνατότητας επιλογής αερομεταφορέα και τη βελτίωση των υπηρεσιών για τους επιβάτες. Τα μέτρα της ΕΕ που συμφωνήθηκαν το 2009 english βελτιώνουν τις επιδόσεις και την ασφάλεια της ευρωπαϊκής πολιτικής αεροπορίας και εγγυώνται ασφαλέστερες, οικολογικότερες και οικονομικότερες πτήσεις.

Δικαιώματα των επιβατών που ταξιδεύουν αεροπορικώς

Ως επιβάτης έχετε ορισμένα δικαιώματα που, μεταξύ άλλων, αφορούν την ενημέρωσή σας σχετικά με τις πτήσεις και τις κρατήσεις, τη φθορά των αποσκευών, τις καθυστερήσεις και τις ακυρώσεις πτήσεων, την άρνηση επιβίβασης, την αποζημίωση σε περίπτωση ατυχήματος, καθώς και προβλήματα που σχετίζονται με τα οργανωμένα ταξίδια. Τα δικαιώματα αυτά ισχύουν για προγραμματισμένες και έκτακτες ναυλωμένες πτήσεις (τσάρτερ), εσωτερικές και διεθνείς, από αεροδρόμιο της ΕΕ ή προς αεροδρόμιο της ΕΕ με αναχώρηση από τρίτη χώρα, εφόσον η πτήση εκτελείται από εταιρεία της ΕΕ.
Η ΕΕ τηρεί επίσης αρχείο αεροπορικών εταιρειών οι οποίες απαγορεύεται να λειτουργούν στην ΕΕ και να χρησιμοποιούν τα αεροδρόμιά της. Οι επιβάτες με αναπηρία και οι ηλικιωμένοι επιβάτες έχουν τώρα το δικαίωμα να λαμβάνουν δωρεάν βοήθεια english επί του αεροσκάφους και στα αεροδρόμια της ΕΕ, ώστε να ταξιδεύουν το ίδιο εύκολα με όλους τους άλλους. Πρέπει να ενημερώνετε την αεροπορική εταιρεία σχετικά με τις απαιτήσεις σας τουλάχιστον 48 ώρες πριν. Οι ταξιδιώτες μπορούν να συγκρίνουν τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων χάρη στους κανόνες της ΕΕ που προβλέπουν ότι στις προσφερόμενες τιμές πρέπει να περιλαμβάνονται όλοι οι φόροι, τα τέλη και οι επιβαρύνσεις. Σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο συνοψίζει τα δικαιώματα των επιβατών.

Για τυχόν παράπονα, επικοινωνήστε πρώτα με την αεροπορική εταιρεία ή τον διοργανωτή του οργανωμένου ταξιδιού. Σε περίπτωση αθέτησης των υποχρεώσεών τους, θα πρέπει να διαμαρτυρηθείτε:
  • για άρνηση επιβίβασης, ακύρωση πτήσεων ή μεγάλες καθυστερήσεις, στους αρμόδιους εθνικούς φορείς ,
  • για καταγγελίες σχετικά με τα δικαιώματά σας ως ατόμου με αναπηρία ή ως ηλικιωμένου επιβάτη, στους αρμόδιους εθνικούς φορείς ,
  • για άλλα θέματα, όπως απώλεια αποσκευών κ.λπ., στο Eυρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτών english.
  • Τηλεφορτώστε το δελτίο υποβολής καταγγελίας

Ασφάλεια

Για να εξασφαλίζεται υψηλού επιπέδου ασφάλεια σε όλη την ΕΕ, έχουν θεσπιστεί κοινοί κανόνες και πρότυπα για τον έλεγχο των επιβατών και των χειραποσκευών, καθώς και για τον έλεγχο της ασφάλειας των αεροσκαφών.
Υπάρχει εγκεκριμένος ευρωπαϊκός κατάλογος με τα αντικείμενα που δεν επιτρέπεται να μεταφέρονται εντός του θαλάμου επιβατών στις πτήσεις από τα αεροδρόμια της ΕΕ (βλ. προσάρτημα 4-Γ), καθώς και κατάλογος με τα αντικείμενα που απαγορεύεται να μεταφέρονται μέσα στις χειραποσκευές (βλ. προσάρτημα 5-B).
Οι περιορισμοί στη μεταφορά υγρών, σπρέι και τζελ στο αεροσκάφος θα αρθούν σταδιακά, μόλις καταστεί δυνατή η μετάβαση σε ένα σύστημα ελέγχου ασφαλείας για υγρά εκρηκτικά. Όλα τα αεροδρόμια πρέπει, έως τον Απρίλιο του 2013, να είναι σε θέση να ελέγχουν την ασφάλεια των υγρών, σπρέι και τζελ. Οι επιβάτες μπορούν πάντα να μεταφέρουν υγρά στις χειραποσκευές τους υπό τον όρο ότι τα υγρά αυτά εμπεριέχονται σε μεμονωμένες συσκευασίες μέγιστης χωρητικότητας 100ml. Θα πρέπει να είναι τοποθετημένα σε διαφανή, επανασφραγιζόμενη πλαστική σακούλα χωρητικότητας το πολύ ενός λίτρου. Εξαίρεση μπορεί να αποτελούν τα φάρμακα και οι τροφές για μωρά που χρειάζονται κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Οι επιβάτες μπορούν να μεταφέρουν υγρά, όπως ποτά και αρώματα, τα οποία έχουν αγοραστεί στον χώρο των αναχωρήσεων μετά τον έλεγχο ασφαλείας.
Επιπλέον, από τον Απρίλιο του 2011, τα υγρά που αγοράζετε σε καταστήματα αεροδρομίων εκτός ΕΕ και μεταφέρετε μέσα σε σακούλα ασφαλείας θα επιτρέπεται να τα έχετε μαζί σας εφόσον έχουν περάσει από έλεγχο. Γι' αυτόν τον λόγο, πρέπει έως τότε τα αεροδρόμια να είναι σε θέση να πραγματοποιούν ελέγχους για τέτοιου είδους υγρά. Οι περιορισμοί όσον αφορά το μέγεθος των χειραποσκευών καθορίζονται από τις αεροπορικές εταιρείες. Γι' αυτό θα πρέπει πριν από την αναχώρησή σας να ενημερώνεστε σχετικά από τον αερομεταφορέα σας.

 πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή 
Αρχή σελίδας