Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Αγορές στην Ευρώπη, τουρισμος για Ψώνια

Αγορές στην Ευρώπη, τουρισμος για Ψώνια

tourismos gia Shopping , tourismos gia Psonia


Ως πολίτες της ΕΕ, μπορείτε να κάνετε αγορές χωρίς περιορισμούς σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Ενημερωθείτε για τα ενδεικτικά κατώτατα όρια προϊόντων καπνού και οινοπνευματωδών ποτών, τους συντελεστές ΦΠΑ, τους κανόνες που ισχύουν για τα απειλούμενα με εξαφάνιση είδη, το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και για τα μέτρα που λαμβάνει η ΕΕ για την προστασία των καταναλωτών.

Στο εσωτερικό της ΕΕ

Δεν υπάρχει όριο στα αγαθά που μπορείτε να αγοράσετε και να μεταφέρετε μαζί σας όταν ταξιδεύετε από χώρα σε χώρα της ΕΕ , υπό την προϋπόθεση ότι αυτά προορίζονται για προσωπική χρήση και όχι για μεταπώληση. Οι φόροι (ΦΠΑ και ειδικοί φόροι κατανάλωσης) περιλαμβάνονται στην τιμή που καταβάλλετε και δεν μπορεί να απαιτηθεί καμία επιπλέον πληρωμή φόρου σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ.



Προϊόντα καπνού και οινοπνευματώδη ποτά

Για να εξακριβώνει αν τα προϊόντα καπνού και τα οινοπνευματώδη ποτά προορίζονται για προσωπική χρήση, κάθε χώρα μπορεί να ορίζει ενδεικτικά κατώτατα όρια. Αν μεταφέρετε μαζί σας μεγαλύτερη ποσότητα από τα προϊόντα αυτά, ενδέχεται να σας ζητηθεί να αποδείξετε ότι προορίζονται αποκλειστικά για προσωπική σας χρήση. Τα ενδεικτικά αυτά όρια δεν μπορεί να είναι κατώτερα από:
  • 800 τσιγάρα
  • 400 πουράκια
  • 200 πούρα
  • 1 κιλό καπνού
  • 10 λίτρα αλκοολούχων ποτών
  • 20 λίτρα ενισχυμένου οίνου (όπως το πόρτο και το τσέρι)
  • 90 λίτρα οίνου (εκ των οποίων 60 λίτρα κατ’ ανώτατο όριο αφρώδους οίνου)
  • 110 λίτρα μπίρας



    ΦΠΑ

    Όταν κάνετε αγορές σε μια άλλη χώρα της ΕΕ, ο ΦΠΑ και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης περιλαμβάνονται στην τιμή που καταβάλλετε και, δεδομένου ότι οι φόροι αυτοί ποικίλλουν από χώρα σε χώρα, μπορεί να θέλετε να επωφεληθείτε από κάποιες ενδιαφέρουσες διαφορές τιμών.
    Η αγορά "αφορολόγητων ειδών", που θα δείτε ενδεχομένως να διαφημίζονται σε καταστήματα αεροδρομίων, δεν είναι δυνατή όταν ταξιδεύετε από χώρα σε χώρα της ΕΕ, δεδομένου ότι η ΕΕ αποτελεί μια ενιαία αγορά και, συνεπώς, μπορείτε να επωφεληθείτε από την ελευθερία που έχετε να αγοράζετε όποιο προϊόν θέλετε και να επωφελείσθε από τη μεγάλη ποικιλία προϊόντων και τις διαφορές που υπάρχουν στις τιμές και τους φόρους.
    Ο πίνακας που ακολουθεί δείχνει τους κανονικούς και μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ που εφαρμόζονται στην ΕΕ από τις 4 Ιανουαρίου 2011. Υπάρχει επίσης και πληρέστερος κατάλογος των συντελεστών ΦΠΑ και των αγαθών και υπηρεσιών στα οποία αυτοί εφαρμόζονται.
    ΧώραΜειωμένος συντελεστής ΦΠΑΚανονικός συντελεστής ΦΠΑ
    Αυστρία1020
    Βέλγιο6/1221
    Βουλγαρία720
    Κύπρος5/815
    Τσεχική Δημοκρατία1020
    Γερμανία719
    Δανία-25
    Ισπανία818
    Εσθονία920
    Γαλλία5,519,6
    Φινλανδία9/1323
    Ηνωμένο Βασίλειο520
    Ελλάδα6,5/1323
    Ουγγαρία5/1825
    Ιταλία1020
    Ιρλανδία13,521
    Λουξεμβούργο6/1215
    Λιθουανία5/921
    Λεττονία1222
    Μάλτα518
    Κάτω Χώρες619
    Πορτογαλία6/1323
    Πολωνία823
    Ρουμανία5/924
    Σουηδία6/1225
    Σλοβακία1020
    Σλοβενία8,520

    Αυτοκίνητα

    Εάν αγοράζετε καινούργιο αυτοκίνητο - δηλαδή με λιγότερα από 6.000 χλμ. στον χιλιομετρητή του ή μέσα σε έξι μήνες από την ημερομηνία πρώτης ταξινόμησης - θα πρέπει να καταβάλετε τον ΦΠΑ κατά τη στιγμή της ταξινόμησής του στη χώρα διαμονής σας με τον συντελεστή που εφαρμόζεται στη χώρα αυτή. Ορισμένες χώρες επιβάλλουν και φόρο ταξινόμησης επιπλέον του ΦΠΑ. Χάρη στο πιστοποιητικό συμμόρφωσης, το οποίο πρέπει τώρα να δίνει ο κατασκευαστής στον αγοραστή, διευκολύνονται οι διατυπώσεις ταξινόμησης κατά την αγορά καινούργιου αυτοκινήτου σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ.
    Η Επιτροπή συντάσσει ετήσια έκθεση για τις τιμές των αυτοκινήτων στην ΕΕ english όπου μπορείτε να συγκρίνετε τις τιμές 80 περίπου μοντέλων από 27 διαφορετικές μάρκες αυτοκινήτων στις διάφορες χώρες.

    Απειλούμενα με εξαφάνιση είδη

    Η κυκλοφορία απειλούμενων ειδών του ζωικού ή του φυτικού βασιλείου, ή προϊόντων που προέρχονται από αυτά - όπως δερμάτινα είδη και φάρμακα - υπόκειται σε αυστηρούς ελέγχους. Μπορεί να χρειάζεστε πιστοποιητικό για να ταξιδέψετε με ορισμένα τέτοια είδη στην ΕΕ, γι' αυτό θα πρέπει να συμβουλευθείτε τον αρμόδιο φορέα CITES (Σύμβαση διεθνούς εμπορίας ειδών της άγριας πανίδας και χλωρίδας που απειλούνται με εξαφάνιση) στη χώρα σας
    Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εφαρμογή της σύμβασης CITES .

    Ταξιδεύοντας στην ΕΕ από μια τρίτη χώρα

    Εάν ταξιδεύετε σε χώρα της ΕΕ προερχόμενοι από μια τρίτη χώρα (χώρα εκτός ΕΕ) μπορείτε να μεταφέρετε μαζί σας προϊόντα για προσωπική σας χρήση χωρίς να καταβάλετε ΦΠΑ και ειδικούς φόρους κατανάλωσης εντός των κατωτέρω ορίων. Το ίδιο ισχύει εάν ταξιδεύετε από τα Κανάρια Νησιά, τα Νησιά της Μάγχης, το Γιβραλτάρ και άλλα εδάφη στα οποία δεν ισχύουν οι κανόνες της ΕΕ για τον ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης.

    Οινοπνευματώδη ποτά

    • 1 λίτρο οινοπνευματωδών ποτών άνω των 22 % vol. ή 2 λίτρα ενισχυμένου ή αφρώδους οίνου
    • 4 λίτρα μη αφρώδους οίνου
    • 16 λίτρα μπίρας



    Προϊόντα καπνού

    Υπάρχουν υψηλότερα ή χαμηλότερα όρια ανάλογα με τη χώρα που επισκέπτεστε (στη Ρουμανία π.χ. ισχύει το χαμηλότερο όριο για όλους τους ταξιδιώτες), ενώ μια χώρα μπορεί να επιλέξει να εφαρμόζει μόνο τα χαμηλότερα όρια στους ταξιδιώτες των χερσαίων και θαλάσσιων μεταφορών (Βουλγαρία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Λιθουανία, Πολωνία και Σλοβακία).
    Υψηλότερο όριοΧαμηλότερο όριο
    200 τσιγάρα ή 40 τσιγάρα ή
    100 πουράκια ή 20 πουράκια ή
    50 πούρα ή 10 πούρα ή
    250 g καπνού 50 g καπνού

    Άλλα αγαθά, συμπεριλαμβανομένων των αρωμάτων

    Επιτρέπεται η μεταφορά προϊόντων αξίας έως 300 ευρώ ανά ταξιδιώτη, ή 430 ευρώ για ταξιδιώτες αεροπορικών και θαλάσσιων μεταφορών. Ορισμένες χώρες της ΕΕ εφαρμόζουν χαμηλότερο όριο, 150 ευρώ, για τους ταξιδιώτες κάτω των 15 ετών.

    Καθεστώς επιστροφής ΦΠΑ κατά την εξαγωγή

    Οι επισκέπτες που ταξιδεύουν από χώρες εκτός ΕΕ δικαιούνται να ζητήσουν επιστροφή του ΦΠΑ τον οποίον κατέβαλαν για αγαθά που αγόρασαν κατά τη διαμονή τους στην ΕΕ, εφόσον κατά την αναχώρησή τους παρουσιάσουν τα εν λόγω αγαθά στο τελωνείο εντός τριών μηνών από την αγορά τους και μαζί με τα έγγραφα επιστροφής του ΦΠΑ. Τα έγγραφα αυτά συμπληρώνονται συνήθως από τον έμπορο. Επειδή όμως το καθεστώς αυτό δεν είναι υποχρεωτικό, δεν συμμετέχουν όλοι οι έμποροι. Ορισμένες χώρες ορίζουν μια ελάχιστη αξία αγορών κάτω από την οποία δεν μπορεί να γίνει επιστροφή ΦΠΑ.

    Κρέας, γαλακτοκομικά και άλλα ζωικά προϊόντα

    Δεν υπάρχουν περιορισμοί στη μεταφορά των προϊόντων αυτών όταν ταξιδεύετε στο εσωτερικό της ΕΕ, από τη στιγμή που όλες οι χώρες της ΕΕ οφείλουν να τηρούν τους κοινούς κανόνες κτηνιατρικού ελέγχου, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα αυστηροί. Το ίδιο ισχύει όταν ταξιδεύετε από τον Άγιο Μαρίνο, την Ανδόρρα, την Ελβετία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία. Ωστόσο, μπορεί να επιβληθούν κάποιοι περιορισμοί σε ειδικές περιπτώσεις, όπως π.χ. όταν υπάρχουν κρούσματα ασθενειών ζώων.
    Όταν ταξιδεύετε σε χώρα της ΕΕ, προερχόμενοι από άλλες τρίτες χώρες που δεν αναφέρονται παραπάνω, δεν μπορείτε να μεταφέρετε κρέας, γάλα ή προϊόντα κρέατος και γάλακτος χωρίς επίσημα κτηνιατρικά πιστοποιητικά. Τα μέτρα αυτά σκοπό έχουν την πρόληψη της εξάπλωσης σοβαρών ασθενειών των ζώων στην ΕΕ. Ωστόσο, μπορείτε να μεταφέρετε παιδικό γάλα σε σκόνη, παιδικές τροφές και τροφές που απαιτούνται για ιατρικούς λόγους, υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Μπορείτε επίσης να μεταφέρετε, σε περιορισμένες ποσότητες και για προσωπική σας χρήση, άλλα ζωικά προϊόντα, όπως προϊόντα αλιείας, σαλιγκάρια και μέλι. Επίσης, οι ταξιδιώτες από τη Γροιλανδία, την Ισλανδία, την Κροατία και τα Νησιά Φερόες έχουν το δικαίωμα να μεταφέρουν μικρές ποσότητες προϊόντων κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων για προσωπική χρήση.
    Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εισαγωγή κρέατος, γαλακτοκομικών προϊόντων και άλλων προϊόντων ζωικής προέλευσης στην ΕΕ english.

    Ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων

    Οι ώρες λειτουργίας των καταστημάτων ποικίλλουν από χώρα σε χώρα και από περιοχή σε περιοχή. Στις μεγάλες πόλεις ή τις τουριστικές περιοχές τα καταστήματα παραμένουν συνήθως ανοιχτά μέχρι αργά το βράδυ και μπορεί να ανοίγουν και τις Κυριακές. Στις πιο απομακρυσμένες περιοχές τα καταστήματα μπορεί να κλείνουν το μεσημέρι για φαγητό ή μια ημέρα της εβδομάδας, ενώ σε ορισμένες χώρες κλείνουν για μεγαλύτερο διάστημα το μεσημέρι για ανάπαυση. Επίσης, σε ορισμένες χώρες τα καταστήματα παραμένουν κλειστά το απόγευμα του Σαββάτου και την Κυριακή.
    Αρχή σελίδας

    Βοήθεια προς τους καταναλωτές

    Ως καταναλωτής, προστατεύεστε χάρη σε ορισμένους βασικούς κανόνες οι οποίοι ισχύουν οπουδήποτε και αν βρίσκεστε στην ΕΕ:



    • Ασφάλεια τροφίμων: Μπορείτε να είστε σίγουροι για τα υψηλά πρότυπα ασφαλείας των τροφίμων, χάρη στην αυστηρή νομοθεσία που διέπει την παραγωγή, την επεξεργασία και την πώληση των τροφίμων.
    • Πληροφόρηση για τα τρόφιμα: Η ευρωπαϊκή νομοθεσία για την επισήμανση (ετικέτες) των τροφίμων σάς επιτρέπει να είστε καλά ενημερωμένοι για τα τρόφιμα που αγοράζετε. Στον κατάλογο των συστατικών μπορείτε να δείτε αν υπάρχουν κάποια από αυτά που σχετίζονται με αλλεργίες ή δυσανεξία. Ο νέος βιολογικός λογότυπος της ΕΕ που υπάρχει σε όλα τα συσκευασμένα βιολογικά προϊόντα που παράγονται στην ΕΕ δείχνει ότι ένα προϊόν πληροί τις απαιτήσεις της ενωσιακής νομοθεσίας που διέπει τις βιολογικές καλλιέργειες. Υπάρχουν επίσης κανόνες σχετικά με τους ισχυρισμούς για τη διατροφή και την υγεία. Μπορείτε ακόμα να ενημερώνεστε για ποιοτικά τρόφιμα τα οποία φέρουν λογότυπους προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης, προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης ή εγγυημένου ειδικού παραδοσιακού προϊόντος.
    • Ξεκάθαρες τιμές: Για ευκολότερη σύγκριση των τιμών στα σουπερμάρκετ, είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται η μοναδιαία τιμή κάθε προϊόντος, δηλαδή η τιμή ανά κιλό ή ανά λίτρο.
    • Καλλυντικά και αντιηλιακά: Πάνω στα καλλυντικά πρέπει να αναγράφονται όλα τα συστατικά τους, καθώς και η ημερομηνία λήξης μετά το άνοιγμα της συσκευασίας. Αναζητήστε το σύμβολο με την ανοιγμένη συσκευασία. Τα αντιηλιακά προϊόντα φέρουν πλέον σαφέστερη επισήμανση - όπως ένδειξη προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία - και χρησιμοποιούν τυποποιημένους όρους για την περιγραφή των επιπέδων προστασίας και όχι παραπλανητικούς, όπως π.χ. «ολική προστασία».
    • Το σήμα CE που τίθεται σε προϊόντα, όπως παιχνίδια, ηλεκτρικές συσκευές και κινητά τηλέφωνα, υποδηλώνει ότι αυτά πληρούν όλες τις απαιτήσεις της ΕΕ για την ασφάλεια, την υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος. Δεν είναι απαραίτητο όλα τα προϊόντα που πωλούνται στην ΕΕ να φέρουν το σήμα CE.
    • Προστασία έναντι παραπλανητικών πρακτικών: Η παραπλανητική διαφήμιση απαγορεύεται. Η ενωσιακή νομοθεσία προβλέπει μέτρα προστασίας για τα οργανωμένα ταξίδια και τα συστήματα χρονομεριστικής μίσθωσης ακίνητης περιουσίας ("timesharing"), αλλά και έναντι αθέμιτων όρων συμβάσεων ή επιθετικών εμπορικών πρακτικών. Πολλές φορές η ΕΕ πραγματοποιεί ταυτόχρονους ελέγχους ("sweeps") ή συντονισμένες έρευνες στα κράτη μέλη, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον τηρείται η νομοθεσία περί προστασίας των καταναλωτών. Τέτοιοι έλεγχοι έγιναν πρόσφατα σε δικτυακούς τόπους που πωλούσαν εισιτήρια για πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις.
    • Διαδικτυακές αγορές: Για να μάθετε ποια είναι τα δικαιώματά σας όταν κάνετε αγορές ή πλοηγείστε στο Διαδίκτυο, μπορείτε να συμβουλευθείτε τον δικτυακό τόπο eYouGuide . Μπορείτε επίσης να ζητήσετε τη βοήθεια του δικτυακού εργαλείου 'Howard', που δίνει συμβουλές σ' αυτούς που κάνουν αγορές μέσω Διαδικτύου και τους βοηθά να αποφεύγουν τις απάτες.

    Τα Ευρωπαϊκά Κέντρα Καταναλωτών παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες για τα δικαιώματα των καταναλωτών, καθώς και συμβουλές για καταγγελίες ή διαφορές διασυνοριακού χαρακτήρα. Τέτοια κέντρα υπάρχουν και στις 27 χώρες της ΕΕ, αλλά και στην Ισλανδία και τη Νορβηγία.