Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Ταξιδεύοντας στην Ευρώπη

Ταξιδεύοντας οδικώς στην Ευρώπη -ταξιδι με το αμάξι στην Ευρώπη


Άδεια οδήγησης

Όλες οι έγκυρες άδειες οδήγησης english που έχουν εκδοθεί σε χώρα της ΕΕ ισχύουν παντού στην ΕΕ. Σε ορισμένες χώρες, εκτός από έγκυρη άδεια οδήγησης, πρέπει να έχετε μαζί σας και άδεια κυκλοφορίας του οχήματος.
Θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι στις περισσότερες χώρες το κατώτατο όριο ηλικίας για την οδήγηση αυτοκινήτου είναι τα 18 έτη. Το κατώτατο όριο ηλικίας για την ενοικίαση αυτοκινήτου δεν έχει καθοριστεί σε επίπεδο ΕΕ και συνήθως κυμαίνεται μεταξύ του 20ού και του 23ου έτους. Σε ορισμένες χώρες μπορεί να υπάρχουν και ανώτατα όρια ηλικίας τα οποία κυμαίνονται μεταξύ του 65ου και του 75ου έτους.

Ασφάλιση αυτοκινήτου

Σε όλες τις χώρες της ΕΕ η ασφάλιση αυτοκινήτου σάς παρέχει αυτόματα την ελάχιστη κάλυψη (αστική ευθύνη) που απαιτείται από τον νόμο. Αυτό ισχύει και στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία. Εάν έχετε μικτή ασφάλιση στη χώρα σας, ελέγξτε κατά πόσον η ασφάλιση αυτή σας καλύπτει και στις μετακινήσεις σας σε άλλες χώρες.
Η πράσινη κάρτα που εκδίδεται από τις ασφαλιστικές εταιρείες δεν είναι υποχρεωτική όταν ταξιδεύετε στην ΕΕ, αλλά χρησιμεύει ως διεθνώς αναγνωρισμένη απόδειξη ασφάλισης και διευκολύνει την απαίτηση αποζημίωσης σε περίπτωση ατυχήματος. Εάν δεν έχετε μαζί σας την πράσινη κάρτα, πρέπει να έχετε το πιστοποιητικό ασφάλισής σας.
Το σύστημα της πράσινης κάρτας καλύπτει επί του παρόντος 44 χώρες. Το σύστημα αυτό το διαχειρίζεται μια ένωση ασφαλιστικών εταιρειών. Στην ιστοσελίδα της θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το σύστημα της πράσινης κάρτας englishfrancais και τους στόχους του.
Η ασφαλιστική σας εταιρεία μπορεί να σας προμηθεύσει με ένα ευρωπαϊκό έντυπο δήλωσης ατυχήματος, δηλαδή ένα τυποποιημένο έγγραφο που διευκολύνει την επιτόπου δήλωση ατυχήματος σε άλλη χώρα.
Περαιτέρω πληροφορίες για τους κανόνες ασφάλισης αυτοκινήτων στην ΕΕ deutschenglishfrancais
Αρχή σελίδας

Οδική ασφάλεια

Σε όλες τις χώρες της ΕΕ η ζώνη ασφαλείας είναι υποχρεωτική σε όλα τα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των τουριστικών πούλμαν και των μικρών λεωφορείων. Επίσης, τα αυτοκίνητα, τα φορτηγά και, ει δυνατόν, όλα τα οχήματα πρέπει να διαθέτουν ειδικό εξοπλισμό συγκράτησης των παιδιών.
Η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση αυξάνει υπέρμετρα τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχημάτων και γι’ αυτό απαγορεύεται ρητά ή έμμεσα σε όλες τις χώρες της ΕΕ.
Παρόλο που στις περισσότερες χώρες της ΕΕ το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο οινοπνεύματος στο αίμα είναι 0,5mg/ml, σε ορισμένες κυμαίνεται από 0,2 mg/ml έως 0,8 mg/ml, ενώ σε κάποιες άλλες απαγορεύεται εντελώς η ύπαρξη οινοπνεύματος στο αίμα κατά την οδήγηση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά την υιοθέτηση από όλες τις χώρες ενός κοινού επιτρεπόμενου ορίου που δεν θα υπερβαίνει τα 0,5mg/ml.
Να θυμάστε ότι πρέπει να οδηγείτε στην αριστερή πλευρά του δρόμου στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ιρλανδία, στην Κύπρο και στη Μάλτα και ότι σε ορισμένες χώρες, όπως στο Βέλγιο, στη Γαλλία, στις Κάτω Χώρες και στην Πορτογαλία, πρέπει κατά κανόνα να δίνετε προτεραιότητα στα οχήματα που έρχονται από δεξιά. Το ανώτατο όριο ταχύτητας στους αυτοκινητοδρόμους είναι ως επί το πλείστον 110, 120 ή 130 χλμ την ώρα και στις κατοικημένες περιοχές ως επί το πλείστον 50 χλμ την ώρα. Βεβαιωθείτε για το ανώτατο όριο ταχύτητας και για τους άλλους ειδικούς όρους που ισχύουν.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους κανόνες οδικής ασφάλειας στην ΕΕ english: όρια ταχύτητας, κανόνες για τα φώτα ημέρας, υποχρεωτικός εξοπλισμός ασφαλείας για αυτοκίνητα, επιτρεπόμενα όρια κατανάλωσης αλκοόλ, χειμερινά λάστιχα και εξοπλισμός ασφαλείας για ποδηλάτες.

Διόδια

Υπάρχουν οδικά διόδια σε πολλές χώρες, όπως στην Αυστρία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία και την Τσεχική Δημοκρατία. Η πληρωμή διοδίων σε ορισμένες χώρες (Αυστρία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Σλοβενία και Τσεχική Δημοκρατία) γίνεται με την αγορά αυτοκόλλητου σήματος που πρέπει να τοποθετείται σε εμφανές σημείο του οχήματος.