Τρίτη 17 Μαΐου 2011

ξένες γλώσσες στην Ευρώπη και τοπογραφια

 ξένες γλώσσες στην Ευρώπη και τοπογραφια

Γλώσσες

H Ευρώπη έχει μεγάλο γλωσσικό πλούτο. Οι οικογένειες των γερμανικών, των ρομανικών, των σλαβικών, των βαλτικών και των κελτικών γλωσσών συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγαλύτερων γλωσσικών οικογενειών στην ΕΕ. Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ έχουν 23 επίσημες γλώσσες, αλλά στην Ευρώπη υπάρχουν και πολλές άλλες γλώσσες λιγότερο ομιλούμενες. Περισσότερες πληροφορίες για τις γλώσσες που μιλούνται στην Ευρώπη, τις γλωσσικές γνώσεις των λαών της, καθώς και για τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ενθαρρύνουν τη εκμάθηση και τη διδασκαλία ξένων γλωσσών διατίθενται στον δικτυακό τόπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις γλώσσες. Στη δικτυακή αυτή πύλη μπορείτε επίσης να ακούσετε αποσπάσματα προφορικού λόγου σε διάφορες γλώσσες.
Πολλοί Ευρωπαίοι μιλούν τουλάχιστον μία γλώσσα εκτός της μητρικής τους, ενώ πάνω από το 25% των ενηλίκων μιλά τουλάχιστον δύο ξένες γλώσσες. Στα ταξίδια σας ανά την Ευρώπη είναι ωραίο να απευθύνεστε στους κατοίκους της χώρας που επισκέπτεστε στη γλώσσα τους. Αρχίστε με το "ευχαριστώ":



ΒουλγαρικάBlagodarya
ΤσεχικάDěkuji
ΔανέζικαTak
ΟλλανδικάBedankt
ΑγγλικάThank you
EσθονικάAitäh
ΦινλανδικάKiitos
ΓαλλικάMerci
ΓερμανικάDanke
ΕλληνικάΕυχαριστώ
ΟυγγρικάKöszönöm
IρλανδικάGo raibh maith agat
ΙταλικάGrazie
ΛετονικάPaldies
ΛιθουανικάAčiū
ΜαλτέζικαGrazzi
ΠολωνικάDziękujemy
ΠορτογαλικάObrigado
ΡουμανικάMulţumesc
ΣλοβακικάĎakujem
ΣλοβενικάHvala
ΙσπανικάGracias
ΣουηδικάTack

Τηλέφωνο

Σε όλες τις χώρες της ΕΕ υπάρχει ενιαίος κωδικός για τις διεθνείς τηλεφωνικές κλήσεις. Είναι το 00.
Οι κωδικοί των χωρών είναι:
Αυστρία43
Βέλγιο32
Βουλγαρία359
Κύπρος357
Τσεχική Δημοκρατία420
Γερμανία49
Δανία45
Ισπανία34
Εσθονία372
Γαλλία33
Φινλανδία358
Ηνωμένο Βασίλειο44
Ελλάδα30
Ουγγαρία36
Ιταλία39
Ιρλανδία353
Λουξεμβούργο352
Λιθουανία370
Λετονία371
Μάλτα356
Κάτω Χώρες31
Πορτογαλία351
Πολωνία48
Ρουμανία40
Σουηδία46
Σλοβακία421
Σλοβενία386


Αρχή σελίδας

Κινητά τηλέφωνα

Μπορείτε να χρησιμοποιείτε το κινητό σας τηλέφωνο παντού στην Ευρώπη και σε άλλες περιοχές του κόσμου χάρη στο ενιαίο τεχνικό πρότυπο GSM που ισχύει στην ΕΕ. Χάρη στον κανονισμό της ΕΕ για την περιαγωγή, ο οποίος καθορίζει ανώτατη ευρωχρέωση για τις διεθνείς κλήσεις με περιαγωγή, μειώθηκαν κατά 60% οι τιμές χρέωσης των κλήσεων των κινητών στο εξωτερικό. Η χρέωση γίνεται ανά δευτερόλεπτο μετά τα πρώτα 30 δευτερόλεπτα για τις εξερχόμενες κλήσεις και μετά το πρώτο δευτερόλεπτο για τις εισερχόμενες κλήσεις. Το κόστος αποστολής μηνύματος από το εξωτερικό μειώθηκε σημαντικά και σήμερα δεν κοστίζει παραπάνω από 11 λεπτά (χωρίς ΦΠΑ).
Μέγιστη ευρωχρέωση ανά λεπτό περιαγωγής σε ευρώ (χωρίς ΦΠΑ)

Μέση χρέωση
καλοκαίρι 2006
1 Ιουλίου 2010 1 Ιουλίου 2011
Κλήσεις κινητού που έγιναν στο εξωτερικό€ 1.10€ 0.39€ 0.35
Κλήσεις που ελήφθησαν στο εξωτερικό€ 0.58€ 0.15€ 0.11
Οι εταιρείες τηλεφωνίας είναι ελεύθερες να προσφέρουν φθηνότερες τιμές και γι΄αυτό πρέπει να αναζητάτε την πλέον συμφέρουσα χρέωση.
Οι πελάτες λαμβάνουν αυτομάτως μήνυμα με τις τιμές που ισχύουν για τις κλήσεις και την αποστολή μηνυμάτων, καθώς και για τις υπηρεσίες περιαγωγής δεδομένων, όπως η πλοήγηση στο Διαδίκτυο ή η τηλεφόρτωση ταινιών. Ισχύουν ανώτατα όρια στις τιμές χονδρικής που χρεώνουν μεταξύ τους οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Με αυτόν τον τρόπο αναμένεται να μειωθούν τα τέλη για τους καταναλωτές. Έχει τεθεί επίσης σε εφαρμογή μηχανισμός προστασίας των καταναλωτών από "εξωφρενικούς" λογαριασμούς για υπηρεσίες περιαγωγής δεδομένων. Οι συνδρομητές λαμβάνουν αρχικά ένα προειδοποιητικό μήνυμα και στη συνέχεια η σύνδεση του κινητού τους τηλεφώνου με το Διαδίκτυο διακόπτεται, εφόσον ο λογαριασμός τους φθάσει ένα προκαθορισμένο ποσό. Εάν ο συνδρομητής δεν έχει ορίσει δικό του όριο, ισχύει προκαθορισμένο όριο 50 ευρώ τον μήνα.
Σε σχετικό δικτυακό τόπο της ΕΕ θα βρείτε τον κατάλογο με όλες τις τιμές «ευρωχρέωσης» που προσφέρουν όλες οι εταιρείες και στα 27 κράτη μέλη, καθώς και συνδέσμους για να επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες τους. Μπορείτε επίσης να συγκρίνετε τις τιμές που ισχύουν για την αποστολή γραπτών μηνυμάτων ή για τη χρήση υπηρεσιών παροχής δεδομένων.

Ταχυδρομικές υπηρεσίες

Τα γραμματόσημα μπορούν να χρησιμοποιούνται μόνο στη χώρα έκδοσής τους, ακόμη και αν τιμολογούνται σε ευρώ.

Ηλεκτρική ενέργεια

Όλες οι χώρες της Ευρώπης χρησιμοποιούν εναλλασσόμενο ρεύμα 50 κύκλων, τάσης 220-240 volt. Η Κύπρος, η Ιρλανδία, η Μάλτα και το Ηνωμένο Βασίλειο, χρησιμοποιούν τετράγωνους τριπολικούς ρευματοδότες. Οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ χρησιμοποιούν συνήθως διπολικούς ρευματοδότες. Παρά τις διαφορές που πιθανόν να υπάρχουν, μπορείτε, κατά κανόνα, να χρησιμοποιείτε τις συσκευές σας, όπως τους στεγνωτήρες μαλλιών και τις ξυριστικές μηχανές. Προσαρμογείς πωλούνται συνήθως στα αεροδρόμια και τα τουριστικά θέρετρα. Περισσότερα για τις πρίζες και τους υποδοχείς στην Ευρώπη .

 πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή