Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Φροντιδα,υγεία και ανάγκες κατα το ταξίδι στην Ευρώπη

Φροντιδα,υγεία και ανάγκες κατα το ταξίδι στην Ευρώπη


Ως πολίτης της ΕΕ, αν αρρωστήσετε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας δικαιούστε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης. Στον οδηγό αυτό θα βρείτε πληροφορίες για το πώς η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας διευκολύνει τις σχετικές διατυπώσεις. Πριν από την αναχώρησή σας, ελέγξτε την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης ή τα επίπεδα του όζοντος και επιλέξτε τα αντηλιακά προϊόντα που θα πάρετε μαζί σας.

Πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη

Ως υπήκοος κράτους μέλους της ΕΕ, εάν αρρωστήσετε ξαφνικά ή πάθετε κάποιο ατύχημα κατά την προσωρινή σας επίσκεψη σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ, την Ελβετία, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν ή τη Νορβηγία, έχετε το δικαίωμα να λάβετε την ίδια δημόσια υγειονομική περίθαλψη με τους κατοίκους της χώρας που επισκέπτεστε. Κάθε χώρα έχει τους δικούς της κανόνες για την παροχή δημόσιας υγειονομικής περίθαλψης. Σε ορισμένες χώρες η περίθαλψη είναι δωρεάν, σε άλλες χώρες πληρώνετε μέρος των δαπανών, ενώ σε άλλες πρέπει να πληρώσετε όλα τα έξοδα και μετά να υποβάλετε αίτηση για την επιστροφή τους. Συνεπώς, θα πρέπει να κρατάτε όλους τους λογαριασμούς, τις ιατρικές συνταγές και τις αποδείξεις, και να υποβάλετε αίτηση για επιστροφή των ιατρικών σας εξόδων είτε στη χώρα που επισκέπτεστε είτε όταν επιστρέψετε στη χώρα σας.
Η ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθενείας απλουστεύει τις διαδικασίες, μειώνει τη γραφειοκρατία και επιταχύνει την επιστροφή των εξόδων. Εάν δεν έχετε ακόμη την κάρτα, μπορείτε να την προμηθευτείτε από την πλησιέστερη υπηρεσία κοινωνικής ασφάλισης ή ασφάλισης ασθενείας στον τόπο κατοικίας σας. Ορισμένες χώρες ενσωματώνουν την ευρωπαϊκή κάρτα στην πίσω πλευρά των εθνικών καρτών ασφάλισης, ενώ άλλες εκδίδουν ξεχωριστές κάρτες.
Περισσότερες πληροφορίες για την έκδοση ευρωπαϊκής κάρτας ασφάλισης ασθενείας στη χώρα σας.



Ασφάλεια ταξιδιού

Η ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθενείας δεν υποκαθιστά την ασφάλεια ταξιδιού, καθώς ενδέχεται να μην καλύπτει όλες τις δαπάνες υγείας ενώ σίγουρα δεν καλύπτει τα έξοδα επαναπατρισμού ή διάσωσης ορειβατών. Για να καλύψετε αυτούς τους κινδύνους θα πρέπει, εφόσον το επιθυμείτε, να κάνετε ξεχωριστή ασφάλεια ταξιδιού.

Φάρμακα

Εάν χρησιμοποιείτε ειδικά φάρμακα που χορηγούνται κατόπιν ιατρικής συνταγής, να έχετε μαζί σας τη συνταγή. Να μην υπερβαίνετε τις ποσότητες που χρειάζεστε για προσωπική χρήση κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, δεδομένου ότι οι μεγάλες ποσότητες φαρμάκων μπορεί να φανούν ύποπτες.

Εμβόλια

Δεν υπάρχει γενικά καμία υποχρέωση εμβολιασμού όταν ταξιδεύετε σε χώρα της ΕΕ. Ωστόσο, σε μερικά από τα υπερπόντια εδάφη της ΕΕ, ορισμένοι εμβολιασμοί συνιστώνται ή είναι υποχρεωτικοί. Πριν από το ταξίδι σας ενημερωθείτε σχετικά από τον γιατρό σας ή επισκεφθείτε τον δικτυακό τόπο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας englishespañolfrancais.
Αρχή σελίδας

Ύδατα κολύμβησης

Σε όλες τις χώρες της ΕΕ ισχύουν αυστηρές προδιαγραφές για τα ύδατα κολύμβησης και, συνολικά, η ποιότητα των υδάτων συνεχώς βελτιώνεται. Ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής english παρέχει στους ταξιδιώτες χρήσιμες πληροφορίες για την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης, τόσο στη θάλασσα όσο και στα ποτάμια και τις λίμνες. Διατίθεται επίσης διαδραστικός χάρτης english όπου μπορείτε να ελέγξετε την κατάσταση των υδάτων κολύμβησης σε όλη την ΕΕ.
Εάν δείτε γαλάζια σημαία σε μια παραλία ή μια μαρίνα, μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι πληρούνται συγκεκριμένες προδιαγραφές όσον αφορά την ποιότητα των υδάτων, την ασφάλεια, τις παρεχόμενες υπηρεσίες και την περιβαλλοντική διαχείριση και ενημέρωση. Το διάστημα 2009/10 η γαλάζια σημαία απονεμήθηκε σε περισσότερες από 2.900 παραλίες και μαρίνες στην ΕΕ. Την προαιρετική αυτή πρωτοβουλία διαχειρίζεται το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση.
Περισσότερες πληροφορίες για τις συμμετέχουσες χώρες και τις τοποθεσίες στις οποίες έχει απονεμηθεί γαλάζια σημαία english.

Αντηλιακά προϊόντα

Η επιλογή του κατάλληλου αντηλιακού προϊόντος που θα πάρετε μαζί σας στις διακοπές είναι σήμερα ευκολότερη χάρη στις απαιτήσεις της ΕΕ για σαφέστερη αναγραφή των συστατικών στη συσκευασία των προϊόντων. Να χρησιμοποιείτε αντηλιακά προϊόντα που προστατεύουν τόσο από την ακτινοβολία UV-B όσο και από την ακτινοβολία UV-A. Η ακτινοβολία UVB προκαλεί εγκαύματα και αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του δέρματος. Ο δείκτης SPF εκφράζει σε αριθμούς, μέχρι το 50, τον βαθμό προστασίας από την ακτινοβολία αυτή. Η ακτινοβολία UVA προκαλεί γήρανση της επιδερμίδας και επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα και, για τον λόγο αυτόν, υπάρχει σήμερα λογότυπος UVA που δείχνει τον βαθμό προστασίας από την ακτινοβολία UVA, βάσει μιας τυποποιημένης μεθόδου ελέγχου. Παραπλανητικοί όροι όπως «πλήρης προστασία» ή «ασπίδα κατά του ήλιου» δεν θα υπάρχουν πλέον. Η χρήση αντηλιακών προϊόντων είναι, βεβαίως, μόνον ένας από τους τρόπους προστασίας από τη βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία.

Περιγραφή επιπέδου προστασίαςΔείκτης προστασίας (SPF)Λογότυπος που δείχνει την απαιτούμενη ελάχιστη προστασία από την ακτινοβολία UVA
Χαμηλή
6



10
Μέτρια
15
20
25
Υψηλή
30
50
Πολύ υψηλή
50+

Επίπεδα όζοντος

Προτού ξεκινήσετε το ταξίδι σας, μπορεί να σας ενδιαφέρει να ελέγξετε τα πλέον πρόσφατα στοιχεία σχετικά με τα επίπεδα όζοντος english σε όλη την Ευρώπη, ιδίως αν υποφέρετε από άσθμα ή άλλα αναπνευστικά προβλήματα.

Κάπνισμα

Ορισμένες χώρες της ΕΕ έχουν λάβει μέτρα για τον περιορισμό ή και την απαγόρευση του καπνίσματος στον χώρο εργασίας ή σε δημόσιους χώρους. Η ΕΕ λαμβάνει επίσης δραστικά μέτρα για τη μείωση του καπνίσματος και για την ολοσχερή απαγόρευσή του σε ορισμένους χώρους.

 πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή